Å arbeide digitalt

Det finnes utallige måter å jobbe på, ikke minst digitale metoder og verktøy, og det finnes ingen fasit på hva som passer for deg. Jeg er oppvokst med skjønnskrift på skolen, og jeg husker fremdeles hvor stas det var å få egen PC på ungdomsskolen. Dog husker jeg at jeg ofte ble distrahert av å bruke PC i skolesammenheng, fordi det var så mange andre spennende ting å se på. I dag, derimot, kunne jeg ikke klart meg uten.

I dette blogginnlegget skal jeg snakke litt om hvordan jeg jobber digitalt, og vise til noen verktøy jeg ikke klarer meg uten, eller som jeg liker å bruke når jeg jobber. Kanskje får du noen tips til verktøy du også vil begynne å bruke.

Bilde av Damian Zaleski på Unsplash

Google Docs

Docs er Googles online skriveprogram. Det fungerer egentlig måte som det kjente og kjære Microsoft Word, bare at det er nettbasert. Men den den største forskjellen mellom disse programmene, er at du i Google Docs kan være flere om å jobbe på samme dokument. Du kan enkelt gi andre tilgang til dokumentet ditt, enten du kun gir andre tilgang til å lese det, eller redigere det. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke var spesielt glad i Google Docs til å begynne med, og mest av alt fordi jeg følte jeg ble stressa av at andre kunne se hva jeg skrev mens jeg skrev det. Men så fort jeg ble vant til å bruke det i gruppearbeid og lignende, så merket jeg hvor smart det var. For du har kanskje skrevet oppgaver sammen med andre, og sendt avsnitt frem og tilbake, for så å måtte endre og korrekturlese og korrigere i dokumentet. Google Docs gjør dette til en mye enklere prosess, og jeg kunne ikke skrevet oppgaver med andre uten det.


Trello

For bare et år siden begynte jeg å bruke Trello, både i jobbsammenheng, men også privat. Jeg hadde et internchip i en Startup hvor vi var to som jobbet på team. Jeg er sikkert ikke den eneste som glemmer gjøremål, og som derfor liker å ha oversikt over hvilke arbeidsoppgaver som skal utføres til gitte frister. Påminnelse-appen til Apple var jeg heller ikke veldig fornøyd med, så Trello ble løsningen for meg. Dette er et verktøy som lar deg sette opp gjøremål, men i stedet for at du bare kan huke av når oppgaven er gjort, kan du flytte arbeidsoppgaven fra «to do-lista» til «påbegynt», og videre til «ferdig». Du kan også legge til andre, og lage felles lister. Som jeg gjorde med min kollega, hvor vi listet opp alle arbeidsoppgavene vi hadde, med tidsfrister, og fordelte ansvaret oss imellom. Det var derfor også lett å få oversikt over hvilke oppgaver jeg hadde ansvar for, og hvilke oppgaven kollegaen min hadde ansvar for. Etter å ha brukt dette i jobbsammenheng, begynte jeg også å bruke det privat, for å huske på viktige avtaler, eller innleveringsfrister og så videre. Dette er derfor blitt mitt viktigste planleggingsverktøy.

Bilde av Matthew Guay på Unsplash

Blogg

Det høres kanskje rart ut hvis man ikke driver med det selv, men blogging kan være en fin måte å bearbeide informasjon og kunnskap på. Da jeg startet opp denne bloggen i januar, med ukentlige innlegg som obligatorisk innlevering, tvang jeg meg selv til å tenke over hva jeg hadde lært i forelesningene på en annen måte. I tillegg er en fagblogg en informativ plattform som kan være interessant å lese for andre i samme bransje som deg selv. Mine forelesere er veldig opptatt av denne bloggen, men de har også god grunn til det, da de viser til at flere tidligere studenter har fått jobb på bakgrunn av den. For det er en smart måte å vise frem engasjementet sitt på, og hvis du i tillegg linker til blogginnleggene på LinkedIn, kan det være en fin måte å bygge trafikk og nettverk på.


Oppsummert

Dette er kun tre av mange måter å jobbe digitalt på, og det som passer for noen, passer ikke nødvendigvis for en annen. Det er derfor viktig å finne metoder og verktøy som passer for deg, og som kan gjøre det enten enklere eller morsommere å jobbe. Målet med digitale verktøy er jo nettopp at det skal hjelpe oss.

Hvilke digitale verktøy bruker du når du jobber?

Be the first to reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *