Hvordan bli god på søk: Google Power Search

Google gir oss tilgang på nesten ubegrenset informasjon, og ved å gjøre et enkelt søk som «Marketing», får vi opp over ni milliarder treff på bare 0,57 sekunder. Så, hva gjør vi når vi er på utkikk etter ny informasjon? Vi velger ofte fra toppen av lista etter at vi har foretatt et søk. Men visste du at du faktisk kan bli smart på å utføre søk? Jeg tok kurset Google Power Search etter oppfordring fra professor Arne Krokan, og anbefaler alle til å gjøre det samme. I dette innlegget skal jeg dele noen tips som kan være smart å tenke på når du neste gang skal søke på Google.


Bli kjent med søkemotoren

En viktig faktor for å søke bedre på Google, er å bli godt kjent med søkemotoren og dens verktøy. Hvis du gjør et enkelt søk i søkefeltet, vil du se at alt innhold vil komme opp. Dette kan du endre veldig enkelt, ved hjelp av å trykke på en knapp eller to. Du kan velge å søke bare etter bilder, nyhetssaker, videoer, og hvis du trykker på «more» i fanen, vil du også få opp valg som shopping og bøker. Ved å spesifisere hva du er på jakt etter, kan du spare deg for litt tid med leting. Ved å trykke på «tools», kan du i tillegg tidsbegrense søket ditt, og velge om du bare vil se det som er publisert de siste 24 timene, måneden eller året.


Søke enkelt i tekst

Dersom du gjør et søk, og er på jakt etter et spesifikt ord, eller en spesifikk setning, kan dette være lurt å kunne. For hvis du ikke kan dette fra før av, vil det forenkle mange ting for deg, og ikke bare på Google. Ved å trykke CMD+F (Mac) eller CTRL+F (Windows), vil du få opp et søkefelt. Her skriver du bare inn det ordet eller den setningen du er på jakt etter, og dette vil bli markert på siden. Dersom du får flere resultater, er det bare å bla deg videre med «space». Dette kan være smart, enten du er på Google, eller har funnet en side eller artikkel du ønsker å lese videre på.


Språk kan spille en viktig rolle

Det er naturlig at du får opp flere treff dersom du søker på engelsk, i stedet for norsk. Men du kan faktisk velge hvilke språk du ønsker at skal dukke opp i søkene dine, og det ved å trykke på «settings», og videre på «advanced search». Her kan du bestemme om søket skal inkludere alle språk, eller et spesifikt språk. Du kan for eksempel velge tysk, og alle treffene du får opp vil være tyske. Her vil du i tillegg få opp Google Translate som valg, som enkelt kan oversette hele siden/teksten for deg.


Oppsummering

I kurset vil du få masse innblikk i hva som kan gjøre deg til en bedre søker på Google, og jeg har bare trukket frem noen ting som er relevant for meg. For det er faktisk lurt å være god til å søke, for det er ikke nødvendigvis de treffene som kommer opp øverst, som er de mest relevante for deg. Dette er bare Google som rangerer etter hva de tror er mest relevant, og har derfor ikke alltid rett. Jeg anbefaler de som er interessert å bruke litt tid på å gjennomføre kurset. Det består av lett forklarte videoer, med øvingsoppgaver, som gjør deg til en bedre søker.

Klikk her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *